TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sessiz istifa’ya Sessiz kalma

Yazının Giriş Tarihi: 14.11.2022 21:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.11.2022 21:46

Kurumlar çalışanlarının bilgi, tecrübe ve yetkinliği oranında başarılı olur diye inanıyorum. Mükemmel bir sistem kurabilirsiniz ama onu yürütecek ve en önemlisi geliştirip iyileştirecek çalışanlarınız yoksa belli bir süre sonra olduğu yerde sayan bir kuruma dönüşmeniz kaçınılmaz olur.

Son yıllarda iş dünyasının konuştuğu “sessiz istifa” ise şirketin ilerlemesini durduran en önemli konulardan biri diye düşünüyorum. Maliyetleriniz sürekli artarken performansınız ve geliriniz aynı oranda artmaz. Çünkü kadrolarınız doludur ama içten içe istifa eden, organizasyona küsen insanlar olduğu için çok düşük performansla iş çıkar, istenilen verimlilikler, yaratıcı fikirler yakalanamaz.

Sessiz istifa, kişilerin sadece görev tanımında yer alan görevleri yerine getirmesi ve diğer tüm sorumlulukları reddetmesi ve daha üretken olmak için çaba göstermemesi anlamına geliyor. İşten atılmayacak belki de yeni bir iş bulana kadar maaş almaya devam edecek kadar çalışma hali diyorlar sessiz istifa için.

Pew Araştırma Merkezi anketine göre, Amerikalıların 2021'de işlerini bırakmalarının en önemli nedenleri arasında ilerleme fırsatlarının olmaması, düşük ücret ve saygısızlık geliyor imiş.  Bu tesbitin Türkiye’deki sessiz istifa modunda olan çalışanlarda da aynı olduğunu düşünüyorum. Tabi ülkemizdeki ekonomik kriz ve hayat pahalılığı sebebiyle son birkaç yıldır düşük ücret konusunun ilk sırada yer alacağını düşünüyorum. Pandemi öncesi araştırmalarda ücretin ilk sıralarda çıkmadığını görüyorduk ama artık ücretin listede bir numarada çıkması çok muhtemel.

Gallup yaptığı çalışan bağlığı anketi sonuçlarına göre çalışanları  3 kategoride  tanımlıyor:

–     Yeşil renk : Kuruma Bağlı çalışanlar – Onlara verilen görevden fazlasını yapmaya tutku ve heves duyan ve bunu performanslarına yansıtan çalışanlar

–     Sarı renk : Kurumla Bağ kuramayan çalışanlar – Onlara verilen kadarını yapan ve daha fazlası için duygusal bağ hissetmeyen, ilk fırsatta gidecek çalışanlar

–     Kırmızı renk : Kurum ile bağını koparmış çalışanlar – Onlara verilen görevden azını yapan, duygusal bağını kaybetmiş, aktif iş arama durumunda olan çalışanlar

Kurumda fiziken var olan ama sessiz istifa edenler sarı ile kırmızı renk arasında gidip geliyor demektir. Siz hangi renksiniz? Kurum çalışanlarının geneline baktığınızda hangi renk hakim?

Kurumların bu durumu erkenden fark edip değerli çalışanlarını elde tutmak ve çalışan sirkülasyonunu önlemek için çalışan odaklı çalışmalar yapması çok önemli. Firmalar en değerli makineleri alıp, en pahalı teknolojilerle donatabilir ama sonuçta bu yatırımlarının karşılığını alması için bilgili, tecrübeli ve en önemlisi motivasyonu yüksek çalışanlara ihtiyacı vardır.

Sessizce istifa edenlerin sesini duymak, onları dinlemek ile işe başlayabiliriz…

Kurumlar sessiz istifaya sessiz kalmamalı.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.