TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Stratejik Lider ve Lider Arasında Ne fark var?

Yazının Giriş Tarihi: 09.11.2021 09:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.11.2021 09:54

Strateji kelimesi başına geldiği her ünvanı, her projeyi ve her konuyu bir üst pozisyona taşıyor hatta sırf daha havalı duruyor diye iş dünyasında sıkça kullanılan kelimelerdendir. Devir imaj ve itibar devri. Bu havalı kelimeyi kullanalım tabi ama kelime anlamına hakim olarak kullanmak da fayda var.

"Strateji" kelimesi, ilk defa İngiltere'de 1656 yılında kullanılmış. Yunanca "başkomutan" anlamına gelen "strategus" kelimesinden türeyen "strateji" kelimesi  "stratos" (ordu) ve "agein" (yönetmek) kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşmuştur. Hatta MÖ 200'lü yıllarda savaş konusunda yazılmış ama strateji konusundaki en eski ve klasik kitaplar arasında gösterilen Sun Tzu'nun "Savaş Sanatı" adlı eseri hala güncelliğini ve popülerliğini korumaktadır.

Stratejik Liderlik Nedir?

Kelimenin anlamından yola çıkarsak stratejinin amacında, ulaşılması hedeflenen son noktalar, kazanılmak, elde edilmek istenen büyük kazanımlar vardır. Stratejik liderliğin amacı da bir vizyon dahilinde varış noktalarını belirlemek, bu noktalar için en iyi yolları seçmek ve en etkili yöntemleri uygulamaktır. Stratejiyi bir plan olarak düşünürsek, stratejik liderlik de plan geliştirmek ve uygulamak için doğru düşünmek ve etkili karar vermektir. Stratejik Liderlik; temelde geleceği öngörmeye odaklanır. Gelecekle ilgili konularda karar alan, alınan bu kararların doğru uygulanması için de üstün çaba sarfeden ve etrafındakileri de hedefe yönlendiren liderlik tarzdır.

Stratejik liderler üç temel karakteristiğe sahiptirler.

  1.  Kurum için vizyon ve amaç belirler

Liderin örgüt için ortaya koyduğu vizyon, örgüt içi faaliyet ve çatışmaları yeni bir perspektife sokar. Tüm çalışanlara işi ile ilgili faaliyetlerin yenilendiği hissini verirken, işlerinin detaylarına takılıp kalmalarından çok, işlerinin tüm örgüt üzerindeki etkilerini görmelerini sağlar.

  1.  Kurum içinde ve dışında takip edilecek bir örnek bir model sunar.

 Lider tutum ve davranışları, giyimi, itibarı ile örnek teşkil eder. Liderin örgütün amaç ve faaliyetleri ile ilgili tutum ve değerleri oldukça kesindir ve sıkça konuşmalar ve eylemlerle bunu ortaya koyarlar.

  1.  Yüksek performans standartları ortaya koyar.

Liderler bu standartları karşılamak için de örnek teşkil eden üstün bir performans sergilerler.  Liderin burada üstleneceği koçluk rolü de önemlidir.

Stratejik Liderliğin Liderlikten Farkı

Stratejik Liderlik tanımı genel liderlik tanımına göre bazı farklılıklar barındırır. 

  • Stratejik Liderlik, kurumun üst düzey çalışanıdır ya da firma sahibidir. Liderler  ise organizasyonun her seviyesinde bulunabilir. Takım lideri pozisyonundan başlar, çok daha büyük matrix organizasyonların liderliğine kadar genişleyebilir.
  • Stratejik liderlik daha çok kurumun geleceğine, şirketin büyük kararlarına, stratejik faaliyetlerine odaklanır. Liderler ise orta düzeyde gelişim ve mevcut işlerin mükemmel sonuçlarına odaklanır.
  • Kurum içerisinde  liderlerin sayısı çok fazla olabilir, ama stratejik liderlerin sayısı oldukça kısıtlıdır ve böyle olmalıdır. Kurumun stratejik lideri kaptanı gibidir, yardımcıları veya yedekleri olabilir. Genellikle; yönetim kurulu başkanı, CEO ve/veya genel müdür stratejik liderliği ifade eder.

Stratejik Lider Yetkinlikleri

Stratejik Liderlik tepe yönetim işi olduğu için üst düzey yöneticilerde aranan yetkinliklerin tamamı Stratejik Lider yetkinliklerinde de aranır. Öne çıkan yetkinlikler ise şunlardır.

  • Strateji odaklı düşünmek
  • Etkili planlama ve organizasyon
  • Değişim yönetimi
  • Etkili ve cesur kararlar alma
  • Etkili iletişim becerisi,
  • Sürekli öğrenme yetkinliği
  • Esneklik, yenilikçilik ve yaratıcılık
  • Etik ve sürdürülebilir yönetim yetkinliği

Stratejik Liderlerin kuracağı stratejiler kurumun gelecek rotasını belirler. Kurumsal stratejileri başarılı bir şekilde hayata geçirmek, aksiyona dönüştürmek ise firmadaki diğer liderlerin başarısını gösterecektir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.