"Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" Gençlik Forumu

Rotary 2440. Bölge 2. Grup Kulüpleri olan Nilüfer, Demirtaş, Uludağ, Bursa, Özlüce Rotary ve Nilüfer Rotaract Kulüpleri Kalder Bursa Evi'nde "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" konulu bir gençlik forumu gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.kadinveekonomi.com

Forumun açılışını yapan 2440. Bölge 2. Grup Guvernör Yrd. Serkan Ürkmez dünyada ve ülkemizde toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda alınacak çok yol olduğunu vurguladı ve yapılan forumla farkındalığa katkı sağlamayı amaçladıklarını belirtti.

Yeşim Tekstil Akademi Yöneticisi Meral Aydın Yıldırım, Bursa Uludağ Üniversitesi BUKAM Müdür Yardımcısı Prof Dr Nimet Haşıl Korkmaz, Avukat Mine Rana Kahramanoğlu, Bursa Uludağ Üniversitesi GSF Sahne Sanatları Öğretim Üyesi Dr. Tülay Yıldız Akgül, Gazeteci ve Bursa Halkla İlişkiler Derneği Başkanı Cansel Oruç'un moderatörlüğünde bir araya geldi.

Yeşim Tekstil Akademi Yöneticisi Meral Aydın Yıldırım, iş dünyası içinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin kavramsal olarak doğru algılanması gerektiğini, toplumdaki rollerin kimin tarafından kime verildiğini hatırlamamız gerektiğini anlattı. Yıldırım, kadının bazı görevleri sorgulamaksızın erkekten devraldığını, erkeğin de ev, çocuk bakımı gibi sorumlulukları sorgulamadan kadına devrettiğini ve bu ezberin işyerlerinde de tekrarlandığını söyledi.

Bursa Uludağ Üniversitesi BUKAM Müdür Yardımcısı Prof Dr. Nimet Haşıl Korkmaz, spor camiası içinde toplumsal cinsiyet eşitliği adına atılacak çok adım olduğunu anlattı. Kadının spordan nasıl uzak tutulduğunu tarihsel süreç içerisinde anlatan ve olimpiyatlara kadının girişinin uzun mücadeleler sonucu elde edildiğini vurgulayan Korkmaz, günümüzde de sporcu kadınların anne olmak ile sporcu olmak arasında tercih yapmaya zorlandığını belirtti.  Tüm sporseverlerin %93'ünün erkek müsabakalarını izlediğini aktaran Prof Dr. Nimet Haşıl Korkmaz, eşit işe eşit ücret politikasının spor camiasına hala çok uzak olduğunu, kadın sporcuların uluslararası başarılarının bile küçümsenmeye çalışıldığının altını çizdi. 

Avukat Mine Rana Kahramanoğlu, cinsiyet ve toplumsal cinsiyet kavramlarının aynı şeyler olmadığını belirterek başladığı konuşmasında hukukun kadın ve erkeğe adil davranmak zorunda olduğunu, hukuk kurallarının tüm muhataplarına eşit yaklaşması gerektiğini yasalardan örneklerle aktararak, İstanbul anlaşmasına neden gerek duyulduğunu anlattı.

Bursa Uludağ Üniversitesi GSF Sahne Sanatları Öğretim Üyesi Dr. Tülay Yıldız Akgül, daha masallarda başlayan rol ayrımcılığının sanatın diğer alanlarında da devam ettiğini söyledi. Ana kahramanın erkek yan rollerin kadın olduğu yapıtlar izlediğimizin altını çizen Akgül, kadının 21. Yüzyılda daha da yalnızlaştığını belirtti.

2440. Bölge Kurumsal İletişim ve Halkla İlişkiler Komitesi