Kovid-19'un bilançosu ağır oldu

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü'nün Pazartesi günü yayınladığı rapor, geçen yıl dünya çapında Covid-19 salgını nedeniyle en az 225 milyon tam zamanlı işçinin işini kaybettiğini ortaya koydu. Bu ise 1930 Büyük Buhran'ından bu yana en yüksek rakam olduğu ve 2009'daki küresel krizden dört kat daha fazla olduğu belirtildi. Aynı gün ise Oxfam tarafından dünyanın en zengin 10 kişisinin toplam servetinin Covid-19 başladığından bu yana 500 milyar dolardan fazla arttığı açıklandı. Bu rakam ise tüm dünyaya Covid-19 aşısı yapılabilecek miktarın çok üzerinde.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.kadinveekonomi.com

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), pandeminin küresel ekonomiye etkilerini ortaya koyduğu rapor yayınladı.Raporda Covid-19 salgını sırasında 2009 küresel krizine göre dört kat daha fazla istihdam kaybı yaşandığı belirtilirken kamu ve sosyal hayata salgın nedeniyle getirilen kısıtlamalar 2020 yılında küresel toplam iş saati süresinde yüzde 8,8'lik bir azalmaya neden olduğun altı çizildi. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ayrıca 2020'de küresel olarak çalışma saatlerinde yüzde 8,8 azalma olduğunu açıkladı.

'KAYIP BİR NESİL RİSKİ'

İşsizliğin küresel olarak yüzde 1,1 yani 33 milyon kişi artarak 225 milyona çıktığı belirtilen raporda, 114 milyon kayıtlı işsiz dahil toplam 255 milyon tam zamanlı işin kaybı anlamına geldiğini açıkladı. Raporda, 15-24 yaş arası istihdam kaybının yüzde 8,7 olarak gerçekleştiğinin altı çizilirken, "Bu veriler kayıp bir neslin riskini vurguluyor" ifadeleri kullanıldı.

'BÜYÜK BUHRAN'DAN BU YANA EN DERİN KRİZ'

Uluslararası Çalışma Örgütü Genel Direktörü Guy Ryder online basın toplantısında yaptığı açıklamada "1930 yılındaki Büyük Buhran'dan bu yana istihdam piyasasında en derin krizi yaşıyoruz. Etkisi 2009 küresel krizinden çok daha büyük" ifadelerini kullandı.