Bakan Şimşek’ten vergi ve yapılandırma mesajı!

Şimşek, kamu borçlarının yapılandırılmasına yönelik düzenlemenin bir af niteliği taşımadığını vurgularken, ödeme iradesi bulunan mükellefler için kolaylık sağlanabileceğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 12.05.2026 09:30
Haber Güncellenme Tarihi: 12.05.2026 09:30
https://www.kadinveekonomi.com

“ENFLASYONUN ALTINDA FAİZ UYGULANMAYACAK”

Bakan Şimşek, yapılandırmada faiz politikasına ilişkin net konuştu. Faizsiz ya da enflasyonun altında bir uygulamanın söz konusu olmayacağını belirten Şimşek, “En az enflasyon kadar bir faiz uygulanacak” dedi.

Ödeme gücü olduğu halde borcunu ödemeyenlere herhangi bir kolaylık sağlanmayacağını ifade eden Şimşek, ödeme kabiliyeti zayıflamış ancak ödeme iradesi bulunan mükellefler için ise taksitlendirme, teminat ve faiz konusunda bazı imkânlar sunulabileceğini kaydetti.

72 TAKSİT SİNYALİ

Yeni teşvik paketinde yer alan kamu borçlarının 72 taksite kadar yapılandırılması konusuna da değinen Şimşek, bu imkânın belirli kriterler çerçevesinde uygulanabileceğinin sinyalini verdi.

KDV borçlarıyla diğer vergi türlerinin ayrı değerlendirileceğini belirten Şimşek, KDV’de genellikle kısa vadeli taksitlendirme uygulanırken, gelir ve kurumlar vergisinde daha uzun vadelerin mümkün olabileceğini ifade etti.

TEŞVİK PAKETİNİN MALİYETİ 90 MİLYAR TL

Yeni teşvik paketinin temel hedefinin yatırım, üretim ve ihracatı artırmak olduğunu belirten Şimşek, düzenlemenin bütçeye maliyetinin yaklaşık 90 milyar liraya ulaşmasının beklendiğini açıkladı.

Paket kapsamında sanayi sicil belgesine sahip üretim işletmeleri ile zirai üretim yapan kurumlar için kurumlar vergisinin yüzde 25’ten yüzde 12,5’e düşürülmesi planlanıyor.

VARLIK BARIŞI VE VERGİ MESAJI

Varlık barışı düzenlemesine de değinen Şimşek, yüzde 5 vergi oranının yurt dışındaki varlıkların Türkiye’ye getirilmesini teşvik etmeyi amaçladığını belirtti. Finansal sistemde değerlendirilen varlıklara daha düşük vergi uygulanabileceğini ifade etti.

“NEREDEN BULDUN” GÜNDEMDE YOK

Kamuoyunda tartışılan “nereden buldun” uygulamasına ilişkin de konuşan Şimşek, böyle bir düzenlemenin gündemde olmadığını söyledi. Mevcut uygulamanın “izaha davet” mekanizması olduğunu belirten Şimşek, amaçlarının kayıt dışılığı azaltmak ve vergi uyumunu artırmak olduğunu dile getirdi.

FATF VURGUSU

Şimşek ayrıca, kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede Mali Eylem Görev Gücü standartlarına tam uyumun öncelikleri olduğunu vurguladı. Türkiye’nin gri listeye girme riskine karşı gerekli tüm adımların atıldığını ifade etti.