
ABD, İngiltere menşeli araçlara yıllık 100 bin otomobil kotası verdi
Başkan Trump, G7 Liderler Zirvesi’nde İngiltere ile yapılan ticaret anlaşmasına dair detayları içeren bir kararı imzaladı.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Trump, söz konusu anlaşmanın iki ülke için de eşitlikçi ve adil olduğunu belirtti ve gelecekte istihdam ile gelir sağlama potansiyeli yüksek başka anlaşmaların olabileceğine dikkat çekti.
Kararda, İngiltere'nin ABD'nin üretim altyapısına zarar verebilecek ve ulusal güvenliği tehdit edebilecek pek çok tarife dışı engeli azaltmayı veya kaldırmayı taahhüt ettiği bilgisine yer verildi.
Petrol fiyatlarının artışı sonrası ABD'de vadeli endeksler negatif yönde seyrediyor
Orta Doğu’daki çatışmaların enerji arzına yönelik yarattığı endişeler sonucu petrol fiyatları yükseliyor. Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,8 artarak 72,7 dolardan işlem görürken, Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili yüzde 0,9 artışla 70,6 dolardan satılmakta.
Uluslararası gerilimlerin etkisiyle dalgalı seyreden altının ons fiyatı dün yüzde 1,4 düşüşle 3,385 dolardan kapandı. Şu an ise yüzde 0,2 artışla 3,391 dolardan işlem görmekte.
Tahvil piyasasında hisse piyasalarındaki iyimser havanın etkisiyle satışlar artarken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 5 baz puan yükselerek yüzde 4,46 seviyesine çıktı.
AB, ABD ile ticaret görüşmelerini hızlandırma niyetinde
Avrupa borsaları, Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimlere yönelik olumlu beklentilerle yükseldi. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ticaret müzakerelerinde sürecin hızlandırılmasına yönelik talimat verdi.
Analistler, AB ve ABD arasında devam eden tarife müzakerelerinin önemine değinerek, AB’nin en büyük ticaret ortağının ABD olduğunu hatırlattılar. Dün İngiltere’de FTSE 100 yüzde 0,28, Fransa’da CAC 40 yüzde 0,75, Almanya’da DAX 40 yüzde 0,78, İtalya’da FTSE MIB yüzde 1,24 yükselirken, Orta Doğu kaynaklı gelişmeler doğrultusunda Avrupa vadeli işlemleri güne negatif başladı.
Japonya Merkez Bankası faiz oranlarında değişiklik yapmadı
Asya’da Japonya dışındaki borsalar negatif bir görünüm sergilerken, Japonya Merkez Bankası faiz oranını yüzde 0,50’de sabit tuttu.
Bankanın aldığı kararın oy birliğiyle gerçekleştiği belirtilirken, 2026 itibarıyla tahvil alımlarının çeyreklik olarak 400 milyar yen ve Nisan 2026’dan itibaren 200 milyar yen azaltılacağı duyuruldu.
Enflasyon beklentileri orta düzeyde arttı, pirinç fiyatlarına dikkat çekildi.
Geçtiğimiz hafta, Japonya Tarım Bakanı Koizumi Shinjiro, ülkenin gıda maddelerinden biri olan pirincin yükselen fiyatlarını dengelemek amacıyla 200 bin ton ilave pirincin piyasaya sürüleceğini açıkladı.
Analistler, pirinç fiyatlarının geçtiğimiz yıla göre iki kattan fazla artmasının enflasyon beklentilerini yukarı yönlü etkilediğini vurgularken, Japonya’nın yıllar sonra ilk kez Güney Kore’den pirinç ithal ettiğinin altını çizdiler.
Diğer yandan, Orta Doğu kaynaklı gelişmelerin etkisiyle Asya borsalarında yatırımcılar dikkatli davranmaya devam ederken, teknoloji hisseleri olumlu bir performans gösteriyor.
Bu gelişmeler kapsamında, kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,5 artış gösterirken, Güney Kore’de Kospi yüzde 0,1, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,3 düşüş kaydetti.
BIST 100 endeksi artış eğilimliydi
Dün, Borsa İstanbul’da alım yönlü bir atmosfer hâkimken, BIST 100 endeksi günü yüzde 0,41 artışla 9,350.01 puanda tamamladı.
Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı haziran vadeli kontrat, akşam seansında, normal seans kapanışının yüzde 0,1 üstünde, 10,488.00 puandan işlem gördü.