Trafik sigortasında ek indirim kararı!

SEDDK’nın 'Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik'te yaptığı değişiklik, sektörde "pozitif ayrımcılık" dönemi başlattı.

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2025 11:31
Haber Güncellenme Tarihi: 20.11.2025 11:31
https://www.kadinveekonomi.com

UEVS KAYDI ŞARTI

düzenleme kapsamında, sigorta şirketleri, poliçeleri Ulusal Engelli Veri Sistemine UEVS kayıtlı kişiler adına düzenlerken ek indirim yetkisini kullanabilecek.

Kimler Faydalanacak? Uygulamadan yararlanmak için poliçenin, Engelli Kimlik Kartı sahibi ve UEVS'ye kayıtlı olan birey adına düzenlenmesi zorunlu olacak.

Doğrulama Mekanizması: Sigorta şirketleri, poliçe tanzimi sırasında UEVS üzerinden sorgulama yaparak indirim hakkının mevcut olup olmadığını teyit edecek.

EKONOMİK YÜK HAFİFLETİLİYOR

Sektör temsilcileri, kararın sosyal devlet anlayışının güçlü bir yansıması olduğunu ve engelli vatandaşların otomobil sahipliği maliyetlerini düşürmeyi hedeflediğini belirtti. Türkiye'de yılda 100 bini aşkın sıfır ÖTV muafiyetli araç satışı gerçekleştiği göz önüne alındığında, SEDDK'nın bu tavan indirim kararı, bu kesimin üzerindeki trafik sigortası yükünü önemli ölçüde hafifletecek. Yeni düzenleme, sigorta poliçelerinde indirim uygulamasını 1 Şubat 2026 tarihi itibarıyla resmen başlatacak.