
İhracat rakamları yükselişini sürdürüyor
Türkiye Fıstık Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Faruk Akbaş, fıstık ihracatında bu yılın başından itibaren devam eden yükselişin yılın ilk 9 ayında da artarak devam etmesinin sevindirici olduğunu söyledi.
Üreticilerin zahmetli bir sürecin ardından bahçelerinde yetiştirdikleri ürünleri hasat ettiğini aktaran Akbaş, ürünün hak ettiği değeri bulabilmesi için ihracat rakamlarının daha yükseğe çıkması gerektiğini belirtti.
Akbaş, fıstık üretiminde bu yıl "yok yılı" olmasına rağmen ihracat rakamlarının yükselmesinin olumlu karşıladıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:
"Türkiye'de üretilen fıstık, sahip olduğu aroma, yağ oranı ve kalite açısından dünya genelinde öne çıkıyor. Özellikle çikolata, şekerleme ve kuruyemiş sektörleri tarafından yoğun talep görüyor. Bu sektörlerin tercih ettiği fıstığın Türkiye'de yetişiyor olması, ihracatımızı güçlü kılmaya devam edecek. Hedefimiz, bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirerek hem üreticimizin hem ihracatçılarımızın kazancını artırmak. Aynı zamanda, bu artış ülkemiz ekonomisine döviz girdisi sağlayarak önemli bir katkı sunuyor. Yıl sonuna kadar ihracat hacmimizi daha da yukarı taşımayı amaçlıyoruz."
Türkiye'de üretilen fıstığın ihracatını arttırmak ve yeni pazar oluşturmak için çalışmalar yürüttüklerini belirten Akbaş, bu sayede ihracattaki rakamların daha yukarıya taşınacağını sözlerine ekledi.