TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında açıkladı: 2023 yılı asgari ücreti belli oldu!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan canlı yayında yaptığı açıklamada 2023 yılında geçerli olacak yeni asgari ücret rakamının 8 bin 500 TL olduğunu duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2022 12:48
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2022 12:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.kadinveekonomi.com
Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında açıkladı: 2023 yılı asgari ücreti belli oldu!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılında geçerli olacak yeni asgari ücreti açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada yeni asgari ücreti 8 bin 500 TL olduğunu duyurdu.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında şu ifadeleri kullandı

Ülkemiz 34,7 milyonluk işgücüne karşılık yarattığı istihdamla tarihinin en yüksek çalışan rakamına ulaşmıştır.

Küresel krizin gelişmiş ülkeleri dahi ciddi şekilde sarstığı süreçte Türkiye’nin kalkınmasını artırarak sürdürmesi tüm dünyada ilgi ile takip edilmektedir. Ülkemizin elde ettiği her kazanımı 85 milyonun hayat kalitesini yükseltmek için kullanıyoruz. Yatırımların teşvikinden sanayi ve tarım ürünlerini desteklenmesinden her alanda bu gayretin neticelerini görmek mümkündür.

Sözleşmelilerin kadroya geçirilmesine kadar pek çok talebi çözüme kavuşturduk. Bugün de 2023 yılı asgari ücret rakamını belirlerken aynı yaklaşımla hareket ettiğimizin kimsenin şüphesi olmasın.

"MEMUR VE EMEKLİNİN DE MAAŞINI BUNA GÖRE TESPİT EDECEĞİZ"

Akrebin kıskacında yoğurularak gelişen, büyüyen Türkiye’nin gerçekten çok büyük fedakarlıklarla kazandığı imkanı her bir insanımızsın emrine vermeyi sürdüreceğiz. Memur ve emeklinin de maaşını buna göre tespit edeceğiz.

2002 yılında 184 lira olan asgari ücret bizim dönemimizde nominal olarak 30 kat reel olarak yüzde 142 oranında artmıştır. Geçtiğimiz yıl başında asgari ücrete o günlerin şartlarını dikkate alarak yüzde 50 oranında artış yaparak net 4 bin 253 liraya yükseltmiştik.

Asgari ücretten alınan gelir vergisi ve damga vergisini de kaldırmıştık. Ayrıca tüm gelirlerin asgari ücret kadar kısmını muafiyet kapsamına dahil etmiştik. Yıl içinde enflasyonda yaşanan yüksek artış bizi yeni bir düzenleme ile temmuz ayında hatırlayalım 5 bin 500 liraya çıkarmaya yöneltmiştir. Bütün bunları yaparken unutmayalım sırtımızda bu devletin küfesi var.

Altyapı ile üst yapı ile eğitimde sağlıkta attığımız adımlar var. Bütün bunlarla beraber bu hesapları da ilmik ilmik dokuyarak yapıyoruz. Yıl içinde asgari ücrette ortalama yüzde 80 ve kümülatif yüzde 95 oranında artış sağlamıştık.

Ülkemizi faiz, kur, enflasyon cenderesinden çıkarmaya çalıştığımız bir süreçte meyveleri toplamaya başlayacağız. Enflasyon oranların hızla aşağıya düşüşüne şahitlik edeceğiz.

"ÖNÜMÜZDEKİ YIL ENFLASYON HEDEFİNİ DESTEKLEYECEK BİR YAKLAŞIM BENİMSEDİK"

Enflasyon oranlarının hızla aşağıya düşüşüne şahitlik edeceğiz. Enflasyonu yıl ortasında yüzde 30’lu, yıl sonunda yüzde 20’li rakamlara indirmekte kararlıyız. Ülkemizdeki her kesimden, her vatandaşımdan hesabını bu hedefe göre yapmasını istiyoruz. Asgari ücreti belirlerken, geçmiş kayıpları telafi edecek, önümüzdeki yıl enflasyon hedefini destekleyecek bir yaklaşım benimsedik.

Geçen yıl olduğu gibi ara düzenleme yapmaktan da kaçınmayız. Emekçilerimizin gelir ve refah seviyelerini artırmış bir yönetim olarak bundan sonra da hiç kimsenin hakkının zayi olmasına meydan vermeyiz.

Biz milletimiz için varız, var olmayı sürdüreceğiz. Diğer tüm hususlar gibi asgari ücretle ilgili adımları da bu hissiyatla atıyoruz. Şimdi sizlerle birlikte önümüzdeki yılın asgari ücret rakamını paylaşmak istiyorum.

Net asgari ücret 2023 yılında inşallah 8 bin 500 lira, olarak aramızda mutabık kaldık."

TİSK'TEN İŞVERENLERE İLAVE ADIM ATMA ÇAĞRISI

 "Uzun ve zorlu bir süreci hep birlikte geride bırakıyoruz. Biz her platformla ifade ettiğimiz gibi TİSK’in 3 önceliği vardı. Birincisi ülkemizin sürdürülebilir refahı, ikincisi çalışma arkadaşlarımız enflasyondan korunması, üçüncüsü üreticilerimizi ayakta tutarak üretimin sağlanması oldu. Dengeli bir asgari ücreti belirlemenin önemini aktarıyoruz. Pozitif mesajlarla ülkemiz çalışma hayatına pozitif mesaj vermeye gayret ettik.

Bugün işçi tarafıyla görüş ayrılıkları olmuş olabilir yarın başka mutabakatlar sağlayacağız. Hep birlikte yeni masalara oturacağız oralarda anlaşma sağlayacağız. Ben bu süreci sağ duyu ile değerlendirmelerini istirham ediyorum. Kutuplaşma bu aileye yakışmaz. Doğal olarak bu ücreti düşük bulanlar, yüksek bulanlar, dengeli bulanlar olacaktır. Asgari ücret taban ücrettir, makul olması gerekir. Belirlenen rakamın üzerine çıkma imkanı olan işverenlerimize ilave adımları atma çağrısını buluyoruz."

TÜRK-İŞ 9000 TL İÇİN SINIR ÇİZMİŞTİ

Asgari ücret için Türk-İş 9000 TL'yi kırmızı çizgi olarak açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bu talebe 'Bizim sırtımızda küfe var. Herkesin söylediği ile adım atamayız' yanıtını vermişti. 

5 SORUDA ASGARİ ÜCRET SÜRECİ

Asgari ücretin belirlenmesi süreciyle ilgili merak edilenler 5 soruda derlendi.

ASGARİ ÜCRET NEDİR?

İşçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücrettir.

Asgari ücret, ilk kez 1890'da Avustralya ve Yeni Zelanda'da uygulanmaya başlandı. 1900'lü yılların başından itibaren Avrupa'ya da yayıldı. Sonraki dönemde tüm dünyada emeği koruyan bir standarda dönüştü.

Türkiye'de ise asgari ücret 1936 tarihli İş Kanunu ile mevzuata girmesine rağmen 1951'e kadar uygulanmadı. 1951-1967 yılları arasında mahalli komisyonlarca belirlendi. Bugün geçerli olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu uygulamasına ise 1967 yılından sonra geçildi.

Bu dönemde bölgesel asgari ücret tespiti 1969, 1972 ve 1973 yıllarında yapıldı. 1974 yılından itibaren sanayi ve tarım sektörü olarak ulusal düzeyde asgari ücret, Komisyon aracığıyla belirlendi. 1989 yılından itibaren ise tarım-sanayi ayırımı da kaldırılarak tek asgari ücret uygulanmaya başlandı.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NE KADAR VE KİMLERİ İLGİLENDİRİYOR?

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 6 bin 471 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 7 bin 603 lira 43 kuruş. Bunun 6 bin 471 lirasını brüt asgari ücret, 1003 lira 1 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 129 lira 42 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.

2022 yılı asgari ücretiyle tüm ücretlerden asgari ücret kadar olan kısım gelir vergisinden muaf tutulmaya başlanmıştı.

Resmi rakamlara göre, 16 milyon 687 bin çalışanın yüzde 38'i yani yaklaşık 6 milyon 300 bini asgari ücretli durumunda bulunuyor. Asgari ücretin biraz üzerinde (komşu) ücret alanlar da göz önünde bulundurulduğunda bu sayının 7 milyonu aştığı tahmin ediliyor.

Asgari ücretteki artış, toplu iş sözleşmesi uygulanan iş yerlerindeki ücretler başta olmak üzere, tüm ücretleri de artırıcı bir etkiye sahip.

Asgari ücret, bu ücretle geçinen çalışanları doğrudan etkilemesinin yanında, yasal mevzuattaki birçok düzenlemede ölçü olarak kabul edilmesi bakımından da toplumun büyük bölümünü ilgilendiriyor.

Asgari ücret rakamı; işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri, asgari ücretlilerin rapor ücretlerinin de aralarında olduğu birçok kalemi etkiliyor.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde Komisyon başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

İŞÇİ VE İŞVEREN KESİMİ NE İSTİYOR?

Asgari Ücret Tespit Komisyonunda işçi kesimini en fazla üyeye sahip işçi konfederasyonu olduğu için TÜRK-İŞ, işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor.

TÜRK-İŞ, öncelikle zam pazarlığının Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırmasının kasım ayına ait açlık sınırı verisi olan 7 bin 785 lira üzerinden başlamasını istiyor. Bunun yanında, pazarlık masasında 10 bin lira teklif sundu.

TİSK ise asgari ücrete dair bir rakam paylaşmamakla birlikte, temel olarak işçilerin ve işverenlerin gözetildiği dengeli bir asgari ücretten yana tutum sergiliyor. Yeni asgari ücret rakamında, istihdamın korunmasının, yeni istihdam yaratılmasının ve işletmelerin rekabet gücünün dikkate alınmasını isteyen TİSK, asgari ücret işveren desteğinin 2023'te de devam etmesini talep ediyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.