TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yavaş yemek neden önemli ?

Yazının Giriş Tarihi: 28.04.2021 09:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.04.2021 09:36

Artan yaşam temposu, zamansızlık, ev yaşantısı bazen de alışkanlıklardan dolayı yemeklere zaman ayırmadan hızlıca besin tüketimi yapmaktayız. Bir kere de olsa 'Yavaş Ye' diye uyarıldıysanız yazının devamını mutlaka okuyun.

Yavaş yemek neden önemli?

-     Beyne tokluk sinyallerinin gönderilmesi yemeğe başladıktan itibaren yaklaşık 20 dakikada gerçekleşir. Zamanla iştah azalmaya ve tokluk hissi oluşmaya başlar. Hızlı yemek yendiğinde bu süre kısalacağından tokluk hissi oluşana kadar daha fazla besin tüketilmiş olur.

-     Besinlerin tadı daha iyi alınır. (Mindful eating paylaşımımı okuyabilirsiniz)

-     Besinlerin sindirilmesine ve emilimine yardımcıdır. Sindirimin ilk adımı ağızda çiğnemeyle başlar. Sırasıyla mide ve bağırsaklar devreye girer. Bu işlemin kısa sürede olması organlara gerekli zamanı bırakmadığından sindirimin yetersiz olmasına ve bazı sindirim ve emilim problemlerinin ortaya çıkmasına neden olabilir.

-     Kilo vermeye yardımcıdır. Gereğinden fazla yemenin önüne geçileceğinden kilo vermede etkili olabilir. Buna bağlı kalori alımını da azaltabilir.

-     Bu yıl yayımlanan bir çalışmada yavaş yeme ve bilinçli farkındalıkla beslenmenin akut enerji alımı ve tokluk üzerindeki etkisi incelenmiştir. 3 grup üzerinde yapılan çalışmada bilinçli farkındalıkla beslenen grupta enerji alımında düşüş, yavaş yiyen grupta ise artan alımı önlemeye yönelik bir eğilim görülmüştür. Her iki grup için enerji alımı ve tokluk üzerinde önemli bir fark olmasa da, normal yemeye kıyasla yavaş yeme ve bilinçli farkındalıkla beslenme için enerji alımının azaldığı ve bu beslenme biçimlerinin vücut ağırlığı yönetiminde önemli olabileceği düşünülmüştür.

Daha yavaş yemek için;

•   Sofraya aşırı aç olarak oturmayın.

•   Yemekleri daha çok çiğneyin.

•   Ekran karşısında olmayın.

•   Kendinize zaman tanıyın.

Uzman Diyetisyen Elifsu Akın

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.