TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Seraciligin Merkezi Hollanda'ya Manisa Seralarindan Domates Ihracati

Türkiye’de jeotermal kaynaklari bakimindan önemli bir yere sahip olan Manisa bu kaynagi tarimda da kullanarak seraciligin dünyadaki merkezi Hollanda’ya domates ihracati gerçeklestiriyor. Manisa’nin Salihli ilçesinde bulunan tam otomasyonlu seralarda yüksek verimlilikle ihracata önemli bir katki saglandigini belirten Manisa Tarim ve Orman Müdürü Metin Öztürk, “Avrupa’nin birçok zor pazarlarina, kriterleri zor olan pazarlara ihracat gerçeklestiriyoruz” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2024 15:29
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2024 15:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.kadinveekonomi.com
Seraciligin Merkezi Hollanda'ya Manisa Seralarindan Domates Ihracati

Seraciligim merkezi Hollanda’ya Manisa’dan ihracat

Topraksiz tarimla temiz enerjinin kullanildigi jeotermal seralarda, diger enerji kaynaklarina göre yüzde 60’lara varan enerji tasarrufu saglaniyor. Manisa’daki tam otomasyonlu teknolojik jeotermal seralarda agirlikli olarak domates yetistirilirken, domatesin yaninda muz da yetistirilebiliyor. Tarlada ürünün bulunmadigi dönemde üretim yapilmasi özellikle ihracatta önemli getiri sagliyor. Seralarda yetistirilen domatesler 2 euro civarinda Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Seracilik alaninda gelismisligiyle bilinen Hollanda’ya Manisa’dan domates ihraç ediliyor.

“Düsük isi maliyeti saglamasindan dolayi gayet verimli bir üretim geçiriyoruz”

Yenilenebilir enerji maliyetleriyle verimli bir üretim geçirdiklerini söyleyen sera isletme müdürü Erdem Çelik, “Bu tesiste domates üretiyoruz. Domates üretiminin olmazsa olmazlarindan biri sicaklik. Domates için önemli olan sicaklik. Bu sicakligi da biz jeotermalle sagliyoruz. Bu da tabi üretim ekonomisine katki sagliyor. Yenilenebilir ve düsük isi maliyeti saglamasindan dolayi gayet verimli bir üretim geçiriyoruz. Elektrikli isitmaya göre yüzde 60 oraninda daha verimli bir orana sahibiz. Zaman içerisinde domatesin yaninda alternatif olarak neler üretebiliriz diye düsündük. Buna istinaden belirli bir alanda muz üretimi yaptik. Gelisen konjonktür muz üretiminin Akdeniz sehirlerinde daha yogun olmasi sebebiyle ilerleyen zamanda onu da domatese çevirmeyi düsünüyoruz. Domates son 3-4 yildir Avrupa’daki enerji krizinin baslamasiyla birlikte Türkiye’den talebin artmasindan dolayi domates üretimi gayet verimli geçiyor. Biz de domates üretim alanlarini arttirmayi hedefliyoruz” dedi.

Yaz meyve ve sebzelerini kis aylarinda üretebildikleri için avantajli konumda bulunduklarini söyleyen Çelik, “Jeotermal sera olmasinin bir avantaji da dönemsel olarak tabi daha avantajli konuma giriyoruz. Yaklasik agustos ayinda fidelerimizi dikiyoruz. Kis ayi boyunca, disarda tarlada üretim yapilamayan dönemde biz domates üretiyoruz. Kasim ayindan temmuz ayina kadar ürün çikartiyoruz. Bu tesiste üretilen ürünlerin yüzde 95’i ihracata gidiyor. Yurtdisinda anlasmali oldugumuz zincir marketler var. Onlarin tedarigini yapiyoruz. Avrupa’nin birçok noktasina ürünlerimizi sevk ediyoruz. Jeotermal seraciligin yatirim maliyeti yüksek isletmeciligi önemli yer kaplayan yatirim. Ancak su anda kilogrami 1,8 - 2 Avro civari satis yapiyoruz” ifadelerini kullandi.

“Ciddi bir jeotermal kaynaga sahip olan bir iliz”

Manisa’nin ciddi anlamda jeotermal kaynaga sahip bir il oldugunu ve ilerleyen dönemlerde jeotermalin tarim alanlarinda daha sik kullanilmaya baslanacagini belirten Manisa Tarim ve Orman Müdürü Metin Öztürk, “Su anda aktif üretim alaninda Türkiye’de ikinci konumdayiz. 14 isletmemizde 43 sera ünitesinde toplam 917 dekarlik sera alanina sahibiz. Ülkemizde de hizli bir sekilde jeotermal isitma teknolojisi gelisiyor. Bununla ilgili tarima dayali ihtisas organize sanayi bölgeleri kuruluyor. Buralarin da hizli bir sekilde gelisecegini görecegiz. Biz de il olarak önemli bir avantaja sahibiz. Ciddi bir jeotermal kaynaga sahip olan bir iliz. Bunu ciddi anlamda elektrik üretiminde de kullanan bir iliz. Ilerleyen yillarda yatirimcilarimiz fizibilite çalismalarini da tamamladiktan sonra hizli bir sekilde elektrik üretimi haricinde tarimda yatirimlarda da görecegiz. Jeotermal kaynak seraciligin önemli bir maliyet olan isitma maliyetini çok asagilara çektigi için bizim için burada önemli avantajlar sagliyor. Bu maliyetleri asagi çekiyor olabilmek özellikle ihracat ürünü yetistirdigimiz için yurtdisindaki rakiplerimize göre avantajli konuma getiriyor. Kis aylarinda ihracat fiyatlarinin arttigini görecegiz. Bu da ülkemizin ihracati anlaminda bizi çok avantajli konuma getirecek” dedi.

Manisa’daki seralarin profesyonel bir sekilde isletildigini belirten Öztürk, “Seralarimiz çok profesyonel yönetiliyor. Bütün kontroller otomasyonlu. Burada gerek sulamasi, gübrelemesi, aydinlatmasi, havalandirmasi, isitmasi tamamen otomasyonla yapilip herhangi bir insan müdahalesi olmadan bilgisayarlarla yapiliyor. Bu yatirimlarin ilk yatirim maliyetlerinin yüksek olmasiyla beraber gerçekten katma degerli ürünler elde ettigimiz için bize burada önemli bir avantaj saglamis oluyor” diye konustu.

“Hollanda’ya domates ihraç ediyoruz”

Seraciligin dünyadaki merkezi Hollanda’ya da Manisa’dan domates ihraç edildiginin altini çizen Öztürk, “Hollanda seracilikta dünyada önemli bir merkez olarak bilinir. Manisa’daki seralarimizdan biz Hollanda’ya domates ihraç ediyoruz. Avrupa’nin birçok zor pazarlarina burada kriterleri zor olan pazarlara buradan ihracat gerçeklestirmis oluyoruz. Yüksek teknolojinin kullanildigi seralardan üretim gerçeklestiriliyor” ifadelerini kullandi.

“Birim alanda da 30 tonun üzerinde üretim yapiliyor”

Teknolojik seralarda yüksek verim elde edildigini belirten Öztürk, “Burada topraksiz tarim gerçeklestiriliyor. Kokopitlerin içerisinde domates üretimi yapiliyor. Birim alanda da 30 tonun üzerinde üretim yapiliyor. Bu da önemli bir rakam. Teknolojik seralarin da bir özelligi birim alandan yüksek verim elde edilmesi” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.