TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Hemen Şimdi”

2016 yılında BUİKAD, BUSİAD ve Yeşim Tekstil koordinatörlüğünde, KalDer’in desteğiyle Global Compact Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu’na bağlı olarak kurulan Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde ortak bir bildiri yayınlayarak “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Hemen Şimdi!” mesajı verdi. Ortak açıklamada platform koordinatörleri, temsil ettikleri kurumlar adına ülkemizdeki toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının en hızlı şekilde tabana yayılması gerektiğinin önemine vurgu yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 08.03.2022 12:24
Haber Güncellenme Tarihi: 08.03.2022 12:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.kadinveekonomi.com
“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Hemen Şimdi”

Platformun kuruculuğunu ve koordinatörlüğünü üstlenen kurumlar adına açıklama yapan BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eroğlu, BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar, Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi-Yeşim Kurumsal İletişim Direktörü Dilek Cesur ve KalDer Bursa Yönetim Kurulu Başkanı Emin Direkçi yaptıkları ortak açıklamada şunları söyledi:

Son 100 yıla baktığımızda insanlık tarihi adına önemli pek çok alanda birbirinden değerli adımlar atıldığına ve büyük ilerlemeler kaydedildiğine tanık olduk. Tüm bu gelişmeler perspektifinden bakıldığında, gerek ülkemizde gerek dünyada kaydedilen en yavaş ilerlemenin toplumsal cinsiyet eşitliği alanında olduğunu görüyoruz. 

Medeniyetimiz, bu alanda kazandığı mevcut ivmeyle devam ederse küresel arenada toplumsal cinsiyet eşitliği için 136 yıla, ekonomik eşitlik için de 267 yıla ihtiyaç duyuyor. İş dünyası ise her türlü gelişime öncülük etmesi, kadının ekonomi hayatındaki rolünü desteklemesi, yarattığı katma değer ve oluşturduğu ekosistemle toplumları değiştirme ve dönüştürme potansiyeline sahip.

Bu gücün farkında olarak, toplumsal cinsiyet eşitliği için iş dünyasını harekete geçirmeyi hedefleyen 7 sivil toplum kuruluşu geçtiğimiz günlerde, iş dünyasına düşen rolü ve bugünden atılması gereken somut adımları tartışmak için bir araya geldi. “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Hemen Şimdi!” başlığı altında buluşan Global Compact Türkiye, TÜSİAD, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye), TÜRKONFED, KAGİDER, Yönetim Kurulunda Kadın Derneği ve %30 Kulübü, iş dünyasında toplumsal cinsiyeteşitliği için bugünden atılabilecek somut adımları tartıştı ve şirketleri harekete davet etti.

Global Compact Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu’na bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu olarak, biz de bu konuda gelişmenin sağlanabilmesi için söz yerine eylemin seçilmesini ve toplumsal cinsiyet eşitliği için hemen şimdi harekete geçilmesini destekliyoruz. Sanayi ve üretim şehri olan Bursa’da bu alanda alınması gereken çok yol olduğunun farkındayız.

Sosyal Güvenlik Kurumu 2020 yılı Bursa kayıtlı sigortalı erkek / kadın istihdam verilerine göre toplam 901.708 sigortalı çalışanın 294.392’si kadın çalışanlardan oluşuyor. Bu da % 32.64’lük bir orana işaret ediyor. Oysa biz biliyoruz ki; bu orandaki her % 1’lik artış dahi, ülke ekonomisi adına çarpan etkisi yaparak büyük değere dönüşmekte.

Toplumdaki rolü ve sosyal hayata kattıkları yadsınamaz konumda olan kadınlar, geçmişte olduğu gibi gelecekte de erkeklerle birlikte yan yana omuz omuza durarak medeniyetlerin gelişmesinde söz sahibi olacak. Her ne kadar istatistikler bu sürecin daha da hızlanması gerektiğini ve alınacak daha çok yolumuzun olduğunu söylese de; gelecekten ümidimizi yitirmeden, bu amaca doğru koşmaya devam ediyoruz. Tüm iş dünyası temsilcilerini de bu amaç etrafında birleşmeye ve WEPs imzacısı olarak bu alanda oluşacak güçlü sinerjiye ortak olmaya davet ediyoruz. Çünkü “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Hemen Şimdi.”  

Bursa Kadının Güçlenmesi Platformu Hakkında:

Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının güçlenmesi ile ilgili yapılan çalışmaları Bursa’ya taşımak ve iş dünyasında Bursa’yı bu konuda örnek il olarak konumlandırmak üzere yola çıkan Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu’nda farklı sektörlerden 34 WEPs (Kadının Güçlenmesi İlkeleri) imzacısı firma yer alıyor.

Platform, Global Compact Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubuna bağlı olarak; kadının güçlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusuyla ilgili paydaşları bir araya getirerek firmalar arası öğrenme süreçlerini desteklemek, kadının güçlenmesi prensiplerinin ülke çapında yayılımını sağlamak, iş dünyası olarak aile içi şiddete karşı ortak bir politika geliştirmek ve böylelikle de etkiyi arttırmak adına çalışmalarını sürdürüyor.

Platformun ortak amacı ise; “Cinsiyet farkı gözetmeden tüm insanların birlikte çalışıp, yaşayıp, yaşatacağı eşit ve aydınlık geleceğe katkı koymak” şeklinde tanımlanıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.