TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye Mimarlık Yıllığı 2021 Sergisi kapılarını açtı

Mimarlık kültürünün gelişmesi amacıyla düzenlenen “Türkiye Mimarlık Yıllığı 2021” sergisi Roca desteği ve Arkitera Mimarlık Merkezi iş birliğiyle İPA’da ziyarete açıldı. Yıllıkta yer alan ve derinlemesine konuşulması uygun görülen 5 proje, açılış kapsamında düzenlenen panellerde tartışıldı. Panellerde, projelerin tasarım, planlama ve koruma çerçevesi değerlendirildi. 2021 yılında yerli ve yabancı tasarımcıların hayata geçirdikleri 48 projenin yer aldığı sergi, 27 Mayıs tarihine kadar İPA Florya Tesisleri Hangar Binasında ziyaret edilebilecek.

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2022 14:43
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2022 14:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.kadinveekonomi.com
Türkiye Mimarlık Yıllığı 2021 Sergisi kapılarını açtı

Yerli veya yabancı tasarımcılar tarafından Türkiye'de, son bir yılda üretilen yapılı çevreyi belgeleyen, sergileyen ve tartışmaya açan Türkiye Mimarlık Yıllığı sergisi, İPA (İstanbul Planlama Ajansı) Florya Hangar Binası’nda ziyaretçilerine kapılarını açtı. Başvuran 130 proje arasından 48’inin seçildiği yıllıkta, 28 mimari, 15 iç mekan, 3 kentsel tasarım, 1 peyzaj ve 2 restorasyon, yeniden işlevlendirme projesi bulunuyor. Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından düzenlenen Türkiye Mimarlık Yıllığı 2021, sergi açılışı öncesinde ise 5 panele ev sahipliği yaptı.

5 proje panellerde tartışıldı

Yıllığa girmeye hak kazanan 5 farklı nitelikteki projelerin anlatıldığı panellerde; 2021’de açılan ve yüzde 95’i tamamlanan Hasanpaşa Gazhanesi Restorasyon ve Yeniden İşlevlendirme Projesi’nin kurgulanmış yapısı ve potansiyeli ele alındı. Doğa esaslı birçok çözüm sunan ve Avrupa Birliği tarafından fonlanan İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi’nin, kuraklık senaryosu, su baskınlarını önleyen yapısı ve tarım alanında farkındalık yaratan eğitimleri tartışıldı. Karaköy Lokantası Projesi ise bir lokantanın önceki mekan tasarımını tekrar etmeden ama sahip olduğu atmosferi koruyarak, kendine has ve zamansız bir tasarım anlayışıyla yenilenmesi kapsamında konuşuldu.  Atıl kent alanlarını; ses ve gürültüden soyutlayarak sanatla dönüştüren Mecidiyeköy Meydanı Projesi, mahalleli ve vatandaşlar için yaratacağı değişimler üzerinden değerlendirildi. Toprakla zeminin iç içe olduğu daha farklı ekosistemleri sahiplenen Villa Topos Projesi, doğayı baz alan bir yapı oluşturma çerçevesinde yer aldı.

Etkinlikte tanıtılan; Sevim Aslan, Gülsün Tanyeli (Hasanpaşa Gazhanesi Restorasyon ve Yeniden İşlevlendirme Projesi), Mert Uslu (İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi), Yeşim Bakırküre (Karaköy Lokantası), Pınar Kesim Aktaş (Mecidiyeköy Meydanı), Alper Derinboğaz (Topos Evi)  projeleri tartışıldı.

 2021’de projelere 10 kent damgasını vurdu

Başvurulan projeler; Devrim Çimen, Enise Burcu Derinboğaz, Lale Özgenel, Emre Özer ve Ertuğ Uçar’dan oluşan seçici kurul tarafından değerlendirildi. Yıllıkta yer alan projelerin yüzde 43’üne İstanbul ev sahipliği yaparken bu sırayı 9 proje ile İzmir, 6 proje ile Ankara ve 5 proje ile Muğla takip etti. Projelerin illere göre dağılımı toplamda 10 kenti kapsadı. Bu sene Mimarlık Yıllığı’nda yer alan projelerin büyük çoğunluğunu mağazalar oluştururken, liste 6 proje ile ofis, 3’er proje ile sosyal tesis, konut sitesi ve tek ev projelerini barındırdı.

“Bu sene arka plan hikayeleri çok özeldi”

Projeleri değerlendiren seçici kurulda yer alan Lale Özgenel panellerin sonunda gerçekleşen tartışma oturumunda şu açıklamalarda bulundu: “ Projelerin büyük bir çoğunluğu, büyük şehirlere dağılmış durumda. Özgünlük, herhangi bir konuyu irdeleme, belli bir sorunsala dokunma açısından tartışırak bir seçki oluşturduk. Özgünlüğü sorgulama boyutu ile bağlamı ele alan projeler öne çıktı. Bu sene  arka plan hikayeleri çok özeldi. Kamu eliyle yerel yönetimlerin katılıyor olmasını da bu tür etkinlerin teşvik edici yönü olarak yorumladık. Yıllardır bu başarılı projeyi sürdürüdüğü için  jüri olarak Arkitera’ya çok teşekkür ediyoruz. Ayrıca, bu tip değerli projelerin devam etmesini sağlayan Roca’nın desteği çok önemli .”

Etkinliğe ev sahipliği yapan İstanbul Planlama Ajansı Genel Sekreteri Oktay Kargül ise “ Ev sahibi olduğumuz için çok mutluyuz. Yıllığa seçilen ekiplere tebriklerimi iletiyorum, hepsi birbirinden değerli çalışmalar” dedi.  

 “2015 yılından bu yana sektöre değerli katkılarda bulunuyor”

Mimarlık Yıllığı sergisini değerlendiren  Roca Türkiye Genel Müdürü Salvador Lopez Oliva,Mimarlık ve tasarım kültürüne katkı sağlamayı yönetim vizyonumuzun ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz. Bu kapsamda; tasarım yarışmaları ve mimarlık söyleşileri düzenliyor her fırsatta sektör profesyonelleri ile bir araya geliyoruz.  2015 yılından bu yana sektöre değerli katkıları olan Mimarlık Yıllığı alanımıza yeni bakış açıları getiriyor. Roca Türkiye olarak biz de bu özel etkinliği destekliyor, mimarlık ve tasarım kültürünü geliştirecek projelerimizle   sektörümüzün gelişiminde aktif rol üstlenmeye devam ediyoruz” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.