TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bir öğrencinin günlük maliyeti 100 TL

023-2024 eğitim-öğretim yılı başlarken, veliler ekonomik kriz nedeniyle okul masraflarını karşılayamıyor. VELİ-DER’in açıklamasına göre kıyafet, kırtasiye masrafları 5-6 bin TL’ye yükselirken, bir öğrencinin günlük maliyeti 100 TL’ye çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2023 14:38
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2023 14:38
https://www.kadinveekonomi.com
Bir öğrencinin günlük maliyeti 100 TL

BİR ÖĞRENCİNİN GÜNLÜK MALİYETİ 100 TL

Çocuklarını okula gönderecek veliler bu döneme dertli başladı. Veliler, beslenme çantasını, kırtasiye ve ulaşım masraflarını nasıl karşılayacaklarını kara kara düşünüyor.

Öğrenci Veli Derneği’nin (VELİ-DER) açıklamasına göre kıyafet, kırtasiye masrafları 5-6 bin TL’ye yükseldi. Derneğin açıklamasında, “Kantinden beslenme ücretleri geçen yılın en az iki katı olacağını varsayarsak bir öğrencinin günlük harcanması 90-100 liralara çıkması çok olasıdır” denildi.

ÜCRETSİZ YEMEK TALEBİ KARŞILIKSIZ KALIYOR

Veliler, okullarda öğrencilere ücretsiz yemek verilmesi taleplerinde ısrarcı. Derneğin açıklamasında, bir an önce okullarda yemekhanelerin açılması istendi:

“İlk kez Milli Eğitim Şûrası’nda ‘öğrencilere ücretsiz yemek verilsin, temiz içme suyu sağlansın’ şeklinde karar alınmasına karşın, bir türlü hayata geçirilemedi. Gelişim çağındaki bu çocuklarımızın süt içmesi, yumurta, sebze, meyve, protein tüketmesi lazım. Beslenme yetersizliği nedeniyle sağlık sorunu yaşayan çocuklarımızın sayısı her geçen gün artarken okullarda bir an önce yemekhaneler açılarak okul yemeği programı başlatılmalıdır.”

Eğitim hakkının veliler için lüks hale geldiğinin söylendiği açıklamada, “Eğitim masrafların artmasının yanı sıra, çocuklarımızın okula kaydını yaptırırken bağış adı altında fahiş ücretler talep edilerek bizlere yaşatabilecekleri en sıkıntılı anları reva görüyorlar” denildi.

EĞİTİM SİSTEMİ İKTİDAR VE MUHALEFET SEÇMENİNİ BULUŞTURDU: “BAŞARISIZ”

Öte yandan yöneylem Sosyal Araştırma Merkezi, “Okullar Açılırken Eğitim Sistemine Bakış” anketinin sonuçlarını yayımladı. Buna göre hem iktidar hem de muhalefete oy verenlerin büyük bir çoğunluğu eğitim sistemini başarılı bulmuyor. Ankete katılanların yüzde 49,2’si eğitim sisteminin “çok kötü”, yüzde 16,1’i “kötü”, yüzde 22,2’si “ne iyi ne kötü” olarak değerlendirdi. Eğitim sisteminin “çok iyi işlediğini” düşünenlerin oranı yüzde 3’te kalırken, 7,3’ü sistem için “iyi” yanıtını verdi.

Ankete katılanların yüzde 87,5’i eğitim sisteminin iyi işlemediğini söyledi. Sistemin iyi işlediğini düşünenlerin oranı Adalet ve Kalkınma Partisi’nde yüzde 20,8’de kalırken, “çok iyi” diyenlerin oranı yüzde 9,2. Yüzde 36’sı “ne iyi ne kötü”, yüzde 13,4’ü “kötü”, yüzde 16,9’u “çok kötü” yanıtını verdi. Cumhuriyet Halk Partililerin yüzde 70,7’si sistemin “çok kötü” olduğunu söyledi.

Ankete katılanların yüzde 63,5’i, son beş yılda eğitim kalitesinin “daha kötü” duruma geldiğini düşünüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.