Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye doğal gazda ilklere imza attı

Barbaros Hayrettin Paşa ve MTA Oruç Reis sismik arama gemileriyle denizlerde ilk sismik arama faaliyetlerine 2013'te başlandı. Söz konusu gemilerle Karadeniz, Akdeniz ve Marmara denizinde petrol ve doğal gaz kaynaklarına ilişkin veriler toplandıktan sonra, Fatih ve Yavuz gemileriyle sondaj çalışmalarına başlandı.

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2023 14:35
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2023 14:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.kadinveekonomi.com
Türkiye doğal gazda ilklere imza attı

FSRU TESİSLERİ VE LNG TERMİNALLERİ

Türkiye'nin doğal gaz arz güvenliğini güvenceye almak için sadece karada değil denizlerde de çeşitli tesisleri bulunuyor.

Doğal gaz alt yapısının önemli bileşeni durumundaki Yüzer LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Üniteleri (FSRU) ile sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminalleri boru hatlarına bağlı kalmadan farklı kaynak ve ülkelerden doğal gaz tedarik edilmesini sağlıyor.

Türkiye sahip olduğu üç FSRU ve iki LNG işleme tesisiyle bu alanda dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alıyor.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'ye (BOTAŞ) tarafından 1989'da yapımına başlanılan Marmara Ereğlisi LNG Terminali 1994'te işletmeye alındı. Egegaz LNG Terminali ise İzmir'in Aliağa ilçesinde 2001'de kuruldu ve 2006'da devreye alındı.

İzmir'deki Etki Liman FSRU 2016'da, Hatay Dörtyol'da bulunan Ertuğrul Gazi FSRU 2021'de, Ege Denizi'nin kuzeydoğusunda yer alan Saros FSRU ise bu yıl faaliyete başladı.

Öte yandan Türkiye'nin ilk doğal gaz depolama tesisi Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi 2007'de, Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi ise 2017'de hizmete girdi.

GÜNLÜK GAZ VERME KAPASİTESİ 276 MİLYON METREKÜP

Etki Liman FSRU, Ertuğrul Gazi FSRU ve Saros FSRU şebekeye günlük 28'er milyon metreküp doğal gaz verme kapasitesine sahip. Marmara LNG Terminali günlük 37 milyon metreküp, Egegaz LNG Terminali ise günlük 40 milyon metreküp sisteme doğal gaz verebiliyor.

Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi'nden günlük 75 milyon metreküp, Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi'nden de günlük 40 milyon metreküp şebekeye gaz basılabiliyor.

Böylece, Türkiye'deki LNG ve FSRU ve depolama tesislerinden sisteme verilebilen günlük doğal gaz kapasitesi yaklaşık 276 milyon metreküpe ulaşıyor.

BORU HATLARI

Türkiye Rusya, Azerbaycan ve İran'dan boru hatlarıyla gaz tedarik ediyor. Rusya'dan TürkAkım boru hattı aracılığıyla yıllık 31,5 milyar metreküp, Mavi Akım boru hattı üzerinden 16 milyar metreküp gaz alma kapasitesine sahip bulunuyor.

Öte yandan Azerbaycan'dan gelen Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı'nın (TANAP) yıllık kapasitesi 16 milyar metreküp, İran-Türkiye Doğalgaz Boru Hattı'nın yıllık kapasitesi ise 10 milyar metreküp seviyesinde bulunuyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
    logo
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.