Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yıllık izne çıkacak tüm çalışanları ilgilendiren karar:

Yargıtay'ın, İş Kanununda bulunan fakat fiilen uygulanmayan izne çıkan işçiye avans ödenmesi konusunda önemli bir karar verdiği öğrenildi.

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2025 14:02
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2025 14:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.kadinveekonomi.com
Yıllık izne çıkacak tüm çalışanları ilgilendiren karar:

"MEVZUATTA YER ALMAKLA BİRLİKTE TAM OLARAK UYGULANMIYOR"

Kıvanç "İzin ücretini yasaya aykırı şekilde ödemeyen veya eksik ödeyen işverene 2025 yılında her işçi için 3.837 TL idari para cezası uygulanır. Bu hüküm aslında 1475 Sayılı Eski İş Kanunundan beri mevzuatta yer almakla birlikte tam olarak uygulanmıyor. Şikâyet konusu olursa işveren hakkında idari para cezası veriliyor" dedi.

İŞÇİLER İSTİFA EDİP DAHA AÇTI

Yargıtay'ın son kararına konu olan dosyadan örnek veren Kıvanç, İzmir'de iki işçinin izne çıkarken izin paralarınnı peşin ödenmemesini gerekçe gösterip iş sözleşmelerini feshederek işten ayrıldıklarını ve işverenden kıdem tazminatı ödenmesini talep ettiklerini belirtti. İşverenin kıdem tazminatı ödemeyi kabul etmemesiyle de mahkemeye başvurduklarını aktardı.

Kıvanç'ın aktardığı bilgilere göre; işçilerden birinin davası istinaf başvurusu üzerine İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 9. Hukuk Dairesinde görüldü ve istinaf mahkemesi, işverenin işçiye yasal hakkından fazla olacak şekilde 49 gün yıllık izin kullandırdığını, her ne kadar İş Kanununda izin ücretinin peşin olarak ödenmesi gerektiği belirtilse de işçinin izne çıkarken ücretin peşin ödenmesi talebinde bulunmadığı, haklı fesih iddiasını ispatlayamadığı gerekçesiyle işçiyi haksız buldu.

Kıvanç, diğer işçinin davasının da İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 15. Hukuk Dairesinde görüldüğünü aktarıp şu bilgileri verdi:

"İşveren, işçinin 11 yıldır iş yerinde çalıştığını, ne önceki dönemlerde ne de son izin döneminde izin ücretinin peşin ödenmesi talebinde bulunmadığını, iş dünyasında gazeteci ve memurlar dışında izin öncesi peşin ödeme uygulaması olmadığını, işçinin asıl amacının başka bir iş bulduğu için işten ayrılmak olduğunu savundu. Ancak istinaf mahkemesi, kanunun emredici hükmüne rağmen işçinin yıllık izne ilişkin ücretinin kanun tarafından belirlenen sürede ödenmemiş olması nedeniyle işçinin iş akdini feshinin haklı olduğu yönünde karar verdi"

Kıvanç devamında şu ifadeleri kullandı:

"İşçi iş akdini haklı olarak feshetmesi halinde davayı açtığı tarihten itibaren işleyen faiziyle kıdem tazminatını alır. Yargıtay kararında dikkat çeken önemli ayrıntı işçi izin ücretinin peşin ödenmesini veya avans olarak verilmesini talep etmese bile işverenin ödemeyi yapması gerektiğidir"

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
    logo
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.