TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Denizciliğin rotasında kadın gücü

Uluslararası ticaretin yüzde 90'ını üstlenen denizcilik sektörünün çalışmalarına yön veren BIMCO'nun (Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi) Başkanı Şadan Kaptanoğlu, 20 Mayıs'ta gerçekleşen genel kurulda görevini yine bir kadın meslektaşına, Sabrina Chao'ya devretti. Geçmiş Dönem Başkanı olarak dünya denizciliğine bilgi birikimi ve deneyimi ile katkı vermeyi sürdürecek olan Kaptanoğlu, ilk Türk ve ilk kadın başkan olarak görevini tamamladı.

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2021 11:02
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2021 11:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.kadinveekonomi.com
Denizciliğin rotasında kadın gücü

Şadan Kaptanoğlu, 2011'de BIMCO'da Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Üyeliği ile göreve başladı. 2013'te İcra Kurulu Başkan Yardımcılığı'nı üstlenen Kaptanoğlu, 2017 yılında BIMCO Gelecek Dönem Başkanlığı'na ve 2019 yılında BIMCO Başkanlığı'na seçildi. Haziran 2021 tarihinden itibaren de iki yıl boyunca BIMCO Geçmiş Dönem Başkanlığı görevini sürdürecek olan Kaptanoğlu, Türkiye'de ise İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcılığı'nın yanı sıra Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyeliği'ni sürdürüyor. 2016 yılında DenizTemiz Derneği/TURMEPA'nın Yönetim Kurulu Başkanlığı'na seçilen Şadan Kaptanoğlu, aynı zamanda TURMEPA'nın da üyesi olduğu uluslararası deniz ve çevre koruma örgütü INTERMEPA'nın Başkan Yardımcısı ve Uluslararası WISTA Türkiye Büyükelçisi görevlerini yürütüyor.

"Gurur duyuyorum"

Bir Türk iş kadını olarak dünyaya yön veren bir sektörün küresel ölçekte en üst kuruluşu BIMCO'nun dümeninde olmaktan Türkiye adına gurur duyduğunu dile getiren Kaptanoğlu, "Ülkem adına bu bayrağı büyük bir özveriyle taşıdım. Salgın güçlü bir filoya ve limancılık altyapısına sahip ülkeleri rekabette bir adım öne çıkardı. Denizcilik sektörü artık hem ülkemizde hem de uluslararası alanda rüştünü ispatladı. Artık denizciliğin stratejik sektör haline gelmesi gerekiyor. Türkiye'nin çıkışı üretim ve ihracattan geçiyor, tam da bu noktada stratejik önemde olan denizcilik Türkiye'de devlet politikası olmalı" diye konuştu.

"Zoru severiz"

"Salgın, ülkeleri, sınırları ve günlük yaşamın çoğunu kapatırken, bizler insanların ve toplumların bağlı olduğu tüm ihtiyaçları karşılamaya devam ettik" diyen Kaptanoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Göreve geldiğimde ana çalışma konusunu çevre olarak belirledim. Ben de çevreyi hayatımın her alanında ön planda tutuyorum. Çünkü denizlerimiz nefes kaynağımız, yaşamımızın en önemli ihtiyacı. İçinde bulunduğumuz pandemi dönemi bize çevreyle barışık yaşamazsak başımıza neler gelebileceğini çok açık bir şekilde anlattı. Denizcilik de çevre konusunda büyük ve kalıcı değişimler yaratmak için harekete geçen ilk sektör. BIMCO da bu doğrultuda komitelerinin yapısını değiştirdi ve artık bir çevre komitemiz var. Biz denizciler zoru severiz ve gücümüz zorda belli olur. Sera gazı salınımında da hedef koyan tek sektörüz. Farkımız da burada. Balast suyu yönetimi, yakıtlarda düşük sülfür kullanımı ve 2050 yılına kadar sera gazı emisyonlarının düşürülmesi konularında BIMCO başkanlığım döneminde gerçek bir dönüşüm yaşandı. Tüm dünyada sektör bir gecede düşük sülfürlü yakıta geçti. Kısa dönem regülasyonlar Haziran ayından itibaren yayınlanacak, 2023'ten itibaren de yürürlüğe girecek. Böylece büyük değişim başlayacak."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.