2016 yılında Yeşim Tekstil, BUİKAD ve BUSİAD koordinatörlüğünde kurulan Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu, Covid-19 salgını nedeniyle online söyleşilere başladı. "Covid-19 günlerinde toplumsal cinsiyet eşitliği meselesine bakış" konulu ilk söyleşinin konuğu BM Nüfus Fonu Toplumsal Cinsiyet Programı Koordinatörü Meltem Ağduk oldu. Sadece platforma üye firmalarının temsilcilerine değil, tüm iş dünyasına açık olarak düzenlenen söyleşiye Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Direktörü Dilek Cesur ile BUİKAD Başkanı Oya Eroğlu ev sahipliği yaptı. Platformun kurulduğu günden bu yana paydaşı konumunda olan KALDER'in Yönetim Kurulu Başkanı Emin Direkçi'nin de katıldığı söyleşinin açılışında konuşan Dilek Cesur, Corona süreci nedeniyle platformun bundan sonraki toplantılarını online ortamda yapılacağını, her ay firma veya sivil toplum örgütü temsilcilerini söyleşilere konuk edeceklerini söyledi.
"Toplumsal ve ekonomik ayrımcılıkları daha fazla ortaya çıkartan Covid-19, toplumsal cinsiyet eşitsizliği dahil olmak üzere her çeşit eşitsizliği apaçık gözler önüne serdi" diyen Meltem Ağduk "Özellikle uzun vadede kadınların sağlığı, hakları ve özgürlüklerine olan etkisinin yansımalarını hem kadınların ve kız çocuklarının hayatlarında, hem de toplumda göreceğiz. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in de beyan ettiği gibi Covid-19, sağlığa olan tehlikenin yanı sıra kadın hakları ve özgürlükleri için de ne yazık ki ciddi tehditleri içinde barındırıyor." dedi.
Pandemiden etkilenen birçok ülkede kadına yönelik şiddet oranlarının üç katına kadar çıktığını ifade eden Ağduk, "Pandemi kadınlar için fiziksel şiddettin ötesinde de tehditler içeriyor. Covid-19'un sonucu ortaya çıkan derin ekonomik krizin büyük ihtimalle belirgin bir kadın yüzü olacaktır. Pandemiden en çok etkilenen küçük ve orta düzey işletmelerde yarı zamanlı, güvencesiz ve düşük ücret karşılığı çalışan kadınların birçoğu bu dönemde işsiz kaldılar. Ayrıca daha çok hizmet sektöründe çalışanların da kadınlar olduğu düşünüldüğünde bu sektördeki birçok işletmenin kapanması kadınların ücretli çalışmasına da ket vurmuş durumda." şeklinde konuştu.
Bu dönemde çocuk yaşta ve erken evlilikler için yapılan çalışmalardaki gerileme nedeniyle 2030 yılına kadar hedeflenen birçok çalışmanın gerisine düşüleceğinin de altını çizen Ağduk, "Bu dönemde engellenmesi planlanan 13 milyon çocuk yaşta ve erken evlilik engellenemeyecektir." ifadelerini kullandı.
En Çok Okunan Haberler
Kadın ve Ekonomi sayfamızın bu hafta röportaj konuğu...
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay; "Yeni Dö...Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu ...
Bursalı gazetecinin iyilik hareketi çığ gibi...Bursalı gazeteci Kübra Ulutaş'ın başlattığı sosyal s...
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri buluş...Türk Eximbank Bilgilendirme Sunumu TOBB Kadın Girişi...
Elektrik faturaları nasıl düşürülür?Limak Enerji, salgın süreci ve soğuk havaların da et...
TCMB: Uluslararası yatırım açığı yükseldiTürkiye'nin yurt dışı varlıkları ile yurt dışına ola...
Ne dolar ne faiz en yüksek getiri BES'te2020'de emeklilik fonlarının ortalama getirisi yüzde...
Bankaların çalışma saatleri değişiyorKorona virüsü salgını nedeniyle kısaltılan banka mes...
BUÜ ve BOSİAD'dan iş gücü kaybını azaltacak ...Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) ve Bursa Organize Sa...
İlham Veren Başarı Hikayeleri'nin Konuğu Dr....TOBB Bursa Kadın Girişimciler Kurulu tarafından düze...