TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TÜRKİYE, KADIN BULUŞÇU SAYILARINDA DÜNYADA İKİNCİ SIRADA

Hedef  Patent Genel Müdürü Semra Baykan, ‘Her alanda olduğu gibi patent başvuru sayılarında da kadın oranı her geçen yıl artmaktadır. Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) 2023’de yayınladığı 2022 verilerine göre Türkiye,  yapılan başvurularda en az bir kadın buluşçu sayısıyla Dünyada 2. Sıraya yükseldi. Geçen yıl Türkiye, bu sıralamada İspanya, Çin, Güney Kore den sonra 4. Sırada gelmekteydi. Türkiye’yi Fransa, Amerika ve İsrail takip ediyordu.‘ hatırlatmasını yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 08.03.2023 11:16
Haber Güncellenme Tarihi: 08.03.2023 11:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.kadinveekonomi.com
TÜRKİYE, KADIN BULUŞÇU SAYILARINDA DÜNYADA  İKİNCİ SIRADA

WIPO’nun yayınladığı 2022 raporunu  ve Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında özellikle buluşçu kadınlar konusunu incelediğini belirten Baykan, ‘Kadın buluşçu sayıları ne kadar artarsa artsın, eşit sayılara varması için oldukça uzun yıllar gerekli. Kadınların işgücüne katılım oranının hala %30 civarı olduğu ve bu iş gücünün de daha çok mavi yakada veya alt kademelerde olduğu düşünüldüğünde , daha çok Ar-Ge departmanlarından çıkan buluşların, kadınlar tarafından yapılmış olması düşük bir ihtimal olarak öne çıkıyor. Kadın çalışanlar daha çok gıda ve hizmet sektörlerinde çalışıyorlar, mühendislik , üst kademe ve Ar-Ge departmanı kadın çalışan sayıları maalesef çok az.’ Olduğunu söyledi. ‘Türkiye’nin WIPO’nun raporunda 2. Sırada bulunması dünyada da aynı durumun olduğunu aslında gözler önüne seriyor’ diyerek sözlerini sürdürdü.

20 yıldır Sınai Haklar alanında tüm dünyada hizmet veren Hedef  Patent şirketinin Genel Müdürü Semra Baykan , ‘Geçmiş yıl verileri incelendiğinde 2021'de PCT başvurularında listelenen tüm buluşçulerin yalnızca ,5'ini tamamı kadın buluşçuler oluştururken yine de  son on yılda dünyanın her bölgesinde kadın buluşçulerin oranı artış gösterdi.  2021'de PCT başvurularının yaklaşık %33,3'ü en az bir kadını buluşçu olarak ve %95,9'u en az bir erkeği buluşçu olarak başvuruldu. En az bir kadının buluşçu olduğu PCT(Patent İşbirliği Anlaşması) başvurularının payı ise 2007'de %20,5'ten 2021'de %33,3'e yükseldi’ dedi. Aynı başvuruda birkaç buluşçu olabilirken , aynı başvuruda hem erkek hem de kadın buluşçu bulunma ihtimali olduğunu , bununda aslında tam olarak ne kadarının kadınlar tarafından bulunmuş olduğunun net olarak çıkarılamayacağını belirtti.

WIOI tarafından Uluslar arası patent başvuru sistemi olan PCT ile yapılmış başvurular ülkeler açısından bakıldığında; İspanya %25,7 oranıyla 1. Sırada, Türkiye %24,2 oranıyla 2. Sırada yer alıyor. Bu sıralamayı Çin  %23,7 lık oranla takip ediyor. (şekil A33). En düşük kadın buluşçu sayısı bulunan ülkelerde ise Hindistan (,2), Japonya (%9,8) ve Avusturya (%8,6)  yer alıyor.

Kadınların başvuru yaptığı alanlar incelendiğinde, Biyoteknoloji alanında %29,6, gıda kimyası alanında %29,1 oranı görülüyor.

Baykan sözlerine şöyle devam etti;

‘Kadının işgücüne katılım oranının artmasıyla, mesleklerinin cinsiyetsiz olarak değerlendirilip her meslekte kadınlara yer verilmesiyle, Ar-Ge departmanlarında daha çok kadın çalışmasına fırsat verilmesiyle bu sayıların daha da artacağı inancındayım. Toplumumuzun çoğunu oluşturan kadınların bu alanlarda katkılarının artması ülke ekonomisinin gelişmesi anlamında da çok önemlidir.’

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.